motor_exercise for lefthanded

Vasenkätisen lapsen tukeminen

Hienomotoriset harjoitteet

Vasenkätistä lasta voidaan tukea erilaisin hienomotorisin harjoittein. Näistä harjoitteista voi luoda vaikkapa kuvakortit, jolloin harjoitteiden valitsemisesta ja tekemisestä tulee samalla kiva leikki. Hienomotoristen taitojen harjoittamiseen sopivat seuraavat harjoitteet: pyykkipoikien nipistely, pitkien viivojen maalaaminen erikokoisilla siveltimillä ylös ja alas, erilaiset leikkaamisharjoitteet, klemmareiden kiinnittäminen erimuotoisten pahvien reunoihin, klemmareiden liittäminen ketjuksi, muovailuvahatyöt, hiekkaleikit, viivottimen käytön harjoittelu, palapelien valmistaminen vanhoista postikorteista leikkmotor_exercise for lefthandedaamalla, palapelien valmistaminen itse otetuista ja tulostetuista digikuvista, erilaiset rakenteluleikit esimerkiksi legoilla, erilaiset pujottelutehtävät kuten helmien pujottaminen naruun, erilaisten solmujen tekeminen, sanojen tavuttaminen taputtamalla, Kapteeni käskee –leikki, loruleikit sormien kera, pistelytyöt, erilaiset ompelutyöt kuten vohvelikangasompelu, pienten helmien tai nappien lajittelu, pehmoeläimen tai nuken pukeminen, vetoketjujen sekä nappien avaaminen ja sulkeminen sekä kengännauhojen solmimisen harjoittelu.

Lapsen hienomotoriikkaa voi harjoittaa aivan arkipäiväisissäkin tilanteissa. Voit esimerkiksi laittaa askartelutarvikkeita pieniin suljettaviin purkkeihin, kuten vauvanruokapurkkeihin, jolloin lapsen tulee avata ja sulkea purkki aina kun hän tarvitsee askartelutarvikkeita. Kynät ja muut kirjoitustarvikkeet voi laittaa vaikkapa penaaliin, jossa on vetoketju, jolloin lapsi joutuu harjoittelemaan vetoketjun avaamista sekä sulkemista. Piirustuksia sekä muita lapselle tärkeitä papereita voi säilyttää rusetilla kiinni solmittavassa kansiossa, mikä auttaa lasta harjoittelemaan rusetin avaamista ja solmimista.

Kun Lapsi alkaa opetella kirjoittamista, on tärkeää kiinnittää huomiota oikeanlaiseen kynäotteeseen. Kolmion malliset kynät ja kynätuet auttavat tässä. Kirjaimia harjoiteltaessa on tärkeää kiinnittää huomiota myös kirjainten oikeaan kirjoitussuuntaan. Alussa on helpointa kirjoittaa kirjaimia mallikirjainten päälle. On hyvä muistaa, että vasenkätiselle mallikirjain kannattaa sijoittaa oikeaan reunaan ja oikeakätiselle vasempaan.

Varhaiset kokemukset

On havaittu, että lapsen varhaisilla kokemuksilla on suuri merkitys aivojen kehittymiseen ja että aivojen kehittyminen alkaa itseasiassa jo sikiön ollessa äidin kohdussa. Kiihkein kehityksen vaihe aivojen kehittymisen kannalta alkaa noin kolme kuukautta ennen vauvan syntymää. Tämä nopea kehityksen vaihe jatkuu suurinpiirtein siihen asti kun lapsi on kolmevuotias. Aivot kehittyvät koko lapsuuden ajan, mutta kolmen ikävuoden jälkeen kehitys on aikaisempaa hitaampaa. Lapsen aivojen kehittymiseen vaikuttavat sekä biologiset, perinnölliset että yksilölliset ominaisuudet. Lisäksi aivojen kehittymiseen vaikuttavat lapsen kokemukset tunne-elämän puolella sekä vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa, samoin kuin lapsen muut kokemukset, lapsen saamat virikkeet ja harjoitteleminen. On todettu, että myös perushoivan laadulla voidaan vaikuttaa lapsen aivojen kehittymiseen. Perushoivan laatuun liittyvät muunmuassa ravinto, uni, ulkoilu sekä päihteettömyys.