Left handed

Vasenkätisyys urheilussa

Moni tieteellinen tutkimus on todennut että vasenkätiset ovat “ylivertaisia” sekä luovuuden, johtamisen, kamppailulajien että muun urheilun saralla.

Huomioidaan myös vedonlyönnissä

Monet vedonlyönnin ammattilaiset huomioivat urheilijoiden vasenkätisyyden myös vedonlyönnissä. Parhaat kertoimet saattavatkin usein löytyä juuri vasenkätisten pelaajien parista.

Esimerkiksi tenniksessä vasenkätisyyden katsotaan olevan jo niin suuri etu, että monet kertoimien laskijat sekä vedonlyöntisivustot, kuten Veikkausbonukset.com ja Veikkaus.fi huomioi sen voittajan todennäköisyyksissä. Myös kamppailulajeissa, kuten nyrkkeily ja MMA, vasenkätisiä pidetään aina lähtökohtaisesti hieman vahvempana kuin oikeakätisiä.

Ero syntyy usein H2H-lajeissa

Ennen kaikkea urheilulajeissa, missä kaksi urheilijaa pelaa vastakkain (head to head), on vasenkätisiä pidetty vaarallisempina.

Kamppailulajeissa vasenkätisyyttä pidetään etuna, sillä he iskevät ikään kuin “väärällä kädellä”. Kamppailulajien, kuten nyrkkeily lisäksi myös tenniksessä vasenkätiset ovat monien tutkimusten mukaan etulyöntiasemassa.

Syynä tähän pidetään esimerkiksi sitä, että vasenkätiset harjoittelevat usein jatkuvasti oikeakätisiä vastaan, kun taas oikeakätiset eivät harjoittele niin usein vasenkätisiä vastaan.

Left handed

Hämmästyttävä Rafael Nadal?

Kenties maailman kuuluisin vasemmalla kädellä pelaava urheilija on tennistähti Rafael Nadal. Mikä vielä poikkeuksellisempaa, Nadal ei ole vasenkätinen! Nadal on siis oikeakätinen, mutta pelannut koko uransa tennistä vasemmalla kädellään!

Joukkuelajeissa ei suoraa merkitystä

Joukkuelajeissa ei voida sanoa suoria syitä sille, miksi vasenkätiset olisivat parempia pelaajia kuin oikeakätiset tai esittää selkeitä tilastoja, miksi näin ylipäätään olisi.

Esimerkiksi NFL:n pelinrakentajista kuuluisimmat vasenkätiset eivät ole nousseet samalla tasolle, mihin oikeakätiset. NFL:n kuuluisimmat vasenkätiset pelinrakentajat: Michael Vick, Mark Brunell, Boomer Esiason, Ken Stabler ja Steve Young.

Jalkapalloilijoista myös suurin osa maailman parhaista pelaajista on oikeakätisiä, mutta tämä ei liene ihmekään, sillä niin suuri osa maailman väestöstä on oikeakätisiä. Kuitenkin, maailman kaikkien aikojen parhaaksi jalkapalloilijaksi tituleerattu Lionel Messi on vasenkätinen. Ja ennen hänen aikaansa parhaaksi tituleerattu Pele – kyllä, hänkin on vasenkätinen.

Jääkiekon parissa on hieman samat tilastot kuin jalkapallossa, mutta arvatkaapa mitä? Maailman kaikkien aikojen paras pelaaja Wayne Gretzky? Kyllä vain, vasenkätinen! Ja The Next One, Sidnet Crosby? Kyllä vain, vasenkätinen myös hän! Kaikkien aikojen kuuluisin baseball-pelaaja? Kyllä, myös Babe Ruth vasenkätinen.

TOP10 – Kuuluisimmat vasenkätiset urheilijat
Wayne Gretzky – jääkiekko
Lionel Messi – jalkapallo
Pele – jalkapallo
Sidney Crosby – jääkiekko
Babe Ruth – baseball
Manny Pacquiao – nyrkkeily
Martina Navratilova – tennis
Larry Bird – koripallo
Phil Mickelson – golf
Steve Young – amerikkalainen jalkapallo

Näyttääkin siis siltä, että vasenkätisten suhteellinen ylivoima oikeakätisiä vastaan pätee parhaiten juuri tenniksen sekä nyrkkeilyn tai muiden kamppailulajien, kuten MMA:n saralla.

Muissa lajeissa samaa etua ei varsinaisesti, mutta useissa tutkimuksissa todistettu vasenkätisten “ylivoimainen luovuus” oikeakätisiä kohtaan näkyy myös tuloksissa, sillä monen joukkuelajin kaikkien aikojen parhaat urheilijat ovat olleet vasenkätisiä.

Lisää kuuluisia vasenkätisiä urheilijoita:

Jenson Button (brittiläinen F1-maailmanmestari)
Petr Cech (tshekkiläinen jalkapallomaalivahti)
Rick DiPietro (yhdysvaltalainen jääkiekkomaalivahti)
Phil Esposito (kanadalainen jääkiekkoilija)
Arto Härkönen (suomalainen keihäänheiton olympiavoittaja)
Jari Kurri (suomalainen jääkiekkoilija)
Emma Laine (suomalainen tennispelaaja)
Jarkko Nieminen (suomalainen tennispelaaja)
Mesut Özil (saksalainen jalkapalloilija)
Ronda Rousey (yhdysvaltalainen vapaaottelija)
Ayrton Senna (brasilialainen F1-maailmanmestari)
Roman Turek (tshekkiläinen jääkiekkomaalivahti)
Tomas Vokoun (tshekkiläinen jääkiekkomaalivahti)
Mariel Zagunis (yhdysvaltalainen säilämiekkailija)

Tiesitkö?

Akaan Viialassa valitaan aina elokuussa Vuoden Vasenkätinen. Vasenkätisten Vestivaalit -nimisen tapahtuman yhteydessä jaettava palkinto on nimetty Akaan elävän musiikin yhdistys Almu RY:n toimesta vuodesta 2004 alkaen. Urheilijoista palkinnon on voittanut Jarkko Nieminen vuonna 2005.